Googles penalty check


Det kan vara bra att göra en s.k. Penalty check” speciellt om du misstänker att din sajt kanske blivit bestraffad av Google – om den plötsligt ”försvunnit” ur sökresultatet eller tappat väldigt många placeringar. Det finns ett flertal sajter på nätet som erbjuder det

Här är en som man inte behöver varken registrera sig för eller betala – men det gör troligen bara en enklare check – jämfört med de verktyg där man också måste koppla ihop med Analytics konto samt registrera sig.

Pixelgroove sandbox checker

Om man straffats av Googles ”link penalty” så har man ett allvarligt problem – som man måste ta tag i och åtgärda. Det är inte helt enkelt och det kommer att ta en del tid, men det är inte omöjligt.

Med t.ex. detta verktyg kan man få en riktigt bra bild hur man påverkats av Googles olika uppdateringar   Jellyfish Penalty checker 

och efter det kan man starta en Link removal och Disavow Request dvs. man skickar in en fil till Google över de dåliga länkar som man anser varit dåliga och nu tagit bort för att informera Google om det.

Det kommer att ta TID och processen ser ut ungefär så här och man ser då att den kan ta uppemot ett ÅR från det att man drabbats av Googles penalty pga för många ”ful-länkar” tills man återhämtat sig helt och ca ett halvår from det att man skickat in sin disavow request till Google.
Link removal and disavow processen
This picture is from Jelly Fish Net

 

Här kan du läsa vad Google skriver om Disavow backlinks och på svenska Avvisa bakåtlänkar.

 

Google skriver bl.a. så här ”Det här är en avancerad funktion som bör användas med försiktighet. Om den används på fel sätt kan din webbplats resultat i Googles sökning påverkas negativt. Vi rekommenderar att du bara tar avvisar inkommande länkar om du tror att det finns ett betydande antal spamlänkar, konstlade länkar eller länkar av låg kvalitet som pekar på din webbplats och du är säker på att det är länkarna som är orsaken till dina problem. I de flesta fall kan Google avgöra vilka länkar som är tillförlitliga utan hjälp, så för de flesta vanliga och typiska webbplatserna behövs inte det här verktyget.

 

Vad man i korthet gör är, att först tar man reda på alla länkar man har till sin webbplats, sedan skapar man en fil som innehåller enbart de länkar man vill avvisa och sedan överför man den filen till Google. Sedan väntar man…

Det är vissa krav på den här filen och det framgår av Googles instruktioner.

På den här sidan finns länkavvisningsverktyget